Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie. In feite maakt je lichaam teveel afweerstoffen aan. Histamine genaamd. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen. Hooikoorts kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van leven. Het kan invloed hebben op je werk, op school, je nachtrust of je sociale bezigheden.  Het lichaam is letterlijk in de war.

Ik zie overal op twitter berichtjes van mensen die nu last hebben van hooikoorts. Ik kan met ze meevoelen. Ook ik heb er vreselijke last van gehad.
Maar toch kreeg ik de allergie onder controle, en ik wil dat graag even met jullie lezers delen.

Mij heeft het volgende geholpen:

Niet krabben!

Dit is het belangrijkste advies.  Ik zal uitleggen waarom.

Het is moeilijk om niet te krabben, de jeuk kan echt verschrikkelijk zijn. Vooral als je al gekrabd hebt in een onbewaakt ogenblik. Het is werkelijk om gek van te worden. Door het krabben worden je ogen dikker, het gaat zelfs pijn doen.  Ik had ook last van mijn huid. Dus de jeuk zat over mijn hele lichaam. Toen ik deze ‘truc’ het eerste uitvoerde, eigenlijk uit een soort van machteloze woede, sprong ik gillend en grommend in het rond…. Maar toen ik merkte dat dit ook niet hielp, ging ik uiteindelijk maar rustig zitten en ging me concentreren op mijn ademhaling. Na een tijd merkte ik dat de jeuk tot mijn grote blijdschap en verbazing langzaam verdween. Dit was echt een opsteker. Wauw. Ik deed dit vaker en mijn last van hooikoorts werd snel van een mate die te verwaarlozen was. Ik kon weer zomers fietsen, wandelen, deuren open en ademen.

Pas vele jaren later kreeg ik door dat ik eigenlijk een soort meditatie-techniek had gebruik.

Echter 20 jaar geleden was ik daar helemaal niet mee bezig. Het woord kwam niet in mijn vocabulaire voor. Toch is mijn methode het best hiermee te vergelijken. Mediteren wordt onder andere door de Iceman beoefent. Er is al door een team researchers ontdekt dat hij ziekmakende virussen kan weerstaan. Het vermoeden is dat meditatie meer doet met het autonome zenuwstelsel dan we voor alsnog wisten. Je hebt letterlijk meer macht over je lichaam dan je misschien denkt.

Even uitleggen: De naam Mediteren komt van het latijn:  Medio is Midden en Sto is staan. In het midden staan dus. Wanneer je in het midden blijft staan, sta je als het ware in het oog van de storm. In dit geval kan je de storm associëren met de pollenaanval.  Bezie ze als kleine duiveltjes die jou niet klein krijgen. Blijf krachtig in het midden staan en geef niet toe aan hun geplaag. Je laat je niet meezuigen door de storm van emoties, pijn, veroordelingen en al die andere stormachtige gedachtes die je ook krijgt tijdens zo’n hooikoortsaanval. Je lichaam stopt dan met vechten.

Toen ik de jeuk eenmaal weerstond, ontdekte ik dat deze eigenlijk langzaam verdween, keer op keer. Het was succesvol omdat het gewoon werkte en snel ook. Ook al leken de eerste minuten dat ik de jeuk moest weerstaan wel uren.

In deze tijd van hoge pollenconcentratie geeft mijn lichaam nog steeds seintjes af. Heel af en toe heb ik nog niesaanvallen en mijn ogen kriebelen af en toe nog steeds. Je komt er namelijk nooit helemaal vanaf, althans, dat is wat nu bekend is. Toch heb ik er geen last meer van. Ik ben niet ziek meer.

Je kunt natuurlijk ondersteunende producten gebruiken, maar het mooiste is om er zelf af te komen of in ieder geval de grootste reacties te verminderen. Het gaat erom dat je je lichaam vertrouwt dat het goed komt.

Weersta letterlijk de storm…..

Het heeft bij mij gewerkt.


Advertenties